C

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen NevemTeve (vitalap | szerkesztései) 2012. február 9., 12:26-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A C programozási nyelv az 1970-es években alakult ki. A legfontosabb nyelvi elemei közé tartoznak a függvények, a mutatók, egész- és lebegőpontos típusok. Egy C program fordítása előfordítással kezdődik, és a nyelvben gyakori a makrók használata.

A nyelvi elemek aránylag kis száma, a nyelv hardver-közelisége és az alap-könyvtár kis mérete miatt aránylag egyszerűen készíthető hozzá fordítóprogram, ezért igen elterjedt és népszerű nyelv.

Egy jól megírt C program futási sebessége általában összemérhető bármely más nyelven készült programmal, az összetettebb programnyelvekkel készített megoldásoknál az esetek nagy részében gyorsabb.

A fordított kód többnyire rövid, emiatt a C népszerű rendszerprogramozási eszköz. A linux kernel nagy része, és sok nyílt forrású program is C-ben készült, például: Apache, PHP, bash, GNU-make, bison, sqlite, Midnight Commander, OpenSSL, OpenSSH, X Window System. Valamint számos nem nyílt forrású program, pl: Unix, MS Windows, Oracle, Java.

A helló program C-ben:

   #include <stdio.h>

   int main(void) {
      printf( "Hello, World!\n" );
      return 0;
   }