Lua

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen FlamingClaw (vitalap | szerkesztései) 2010. október 19., 18:48-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Bevezető: Host linkelve.)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Bevezető[szerkesztés]

A Lua egy olyan kiterjesztett programozási nyelv, amelyet arra terveztek, hogy általános procedurális programozást támogasson. A nyelv támogatja az

A Lua nyelv egy hatékony, kisméretű szkript nyelv, használata sokoldalú. A Lua könyvtárként van implementálva, melyet tiszta C (ANSI C és C++) nyelven írtak. Kiterjesztett nyelv lévén, a Lua-ban nincs olyan, hogy főprogram, beágyazva működik egy host kliensben, melyet beágyazó programnak (Embedding Program) neveznek. Ez a host hívhat meg olyan függvényeket, amelyek végrehajtanak egy Lua kódot, vagy változókba írhat, vagy azokból olvashat, vagy regisztrál C függvényeket amelyeket aztán Lua kóddal meg lehet hívni.

A Lua disztribúció tartalmaz egy minta host programot, melyet lua-nak hívnak, mely a Lua könyvtárat használja, és rendelkezésre bocsájt egy teljes Lua értelmező-t. A Lua egy ingyenes szoftver.

Lexikális konvenciók[szerkesztés]

Ez a rész a Lua foglalt szavaival, a szintaktikájával, és a szemantikájával foglalkozik. Az azonosítók a Lua nyelvben tetszőleges karaktersorozatból, számokból és aláhúzásjelekből (_) állhat. Az azonosítók nem kezdődhetnek számmal. Ez megegyezik a legtöbb programozási nyelv azonosítókról alkotott meghatározásáról. Foglalt szavak listája :

 and break do else elseif end false for function if
 in local nil not or repeat return then true until while

A Lua nyelv érzékeny a kis- és nagybetűkre, ami azt jelenti, hogy az and egy foglalt szó, de az And és az AND, már két különböző érvényes azonosító. Konvencióként, az olyan azonosítókat, amelyek aláhúzásjellel kezdődnek és végig nagybetűs karaktereket tartalmaznak, a Lua belső globális változói számára lefoglalja. Például _VERSION.

Speciális karakterek

 + - * / %  ^ #
 == ~= <= >= <  > =
 ( ) { } [  ]
 ; : , . .. ...

Hello Világ[szerkesztés]

 #!/usr/bin/lua
 print ("Hello World!")

Külső hivatkozások[szerkesztés]