„RISC” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „A RISC szó a Reduced Instruction Set Computer (redukált utasításkészletű számítógép) rövidítése.”)
 
 
1. sor: 1. sor:
 
A RISC szó a Reduced Instruction Set Computer (redukált utasításkészletű számítógép) rövidítése.
 
A RISC szó a Reduced Instruction Set Computer (redukált utasításkészletű számítógép) rövidítése.
 +
A RISC processzorok, a [[CISC]] processzorokkal ellentétben, kevesebb utasítást és címzési módot ismernek. Így az [[assembly]] nyelvű vagy gépi kódú programozásuk nehezebb.  A teljesítményük viszont általában nagyobb, mivel alapvetőbbek az utasítások, és így gyorsabbak, valamint kisebb az utasítások mérete. Ezen kívül a különböző utasítások hossza azonos. Ezekből következik, hogy hatékony [[pipeline]] technika valósítható meg.

A lap jelenlegi, 2012. augusztus 4., 01:18-kori változata

A RISC szó a Reduced Instruction Set Computer (redukált utasításkészletű számítógép) rövidítése. A RISC processzorok, a CISC processzorokkal ellentétben, kevesebb utasítást és címzési módot ismernek. Így az assembly nyelvű vagy gépi kódú programozásuk nehezebb. A teljesítményük viszont általában nagyobb, mivel alapvetőbbek az utasítások, és így gyorsabbak, valamint kisebb az utasítások mérete. Ezen kívül a különböző utasítások hossza azonos. Ezekből következik, hogy hatékony pipeline technika valósítható meg.