.c

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A .c kiterjesztés általában a C nyelven írt programok forrásfájljainak jelölésére szolgál. A fájl gyakorlatilag egy szöveges fájl, amit bármilyen szövegszerkesztővel meg lehet nyitni és szerkeszteni. A fájl alapján tudja a C fordító elkészíteni a bináris programot. Egy programhoz általában több forrásfájl is szükséges, a .c fájlokat rendszerint .h fejlécfájlok is kísérik. Előfordul, hogy a forráskódok összekapcsolásának módját, vagy további információkat tartalmazó projekt- illetve Makefileok is szükségesek a használt fejlesztőrendszer függvényében.
Gyakori a keveredés a C++programozási nyelv kiterjesztésével, hiszen a C++ is elfogadja, megérti A C nyelvű kódokat illetve néha használja a .c kiterjesztést. Ilyen esetben a forrás szöveg tartalmának szabványhoz illeszkedése a döntő, melyik nyelvhez kapcsolódik a .c forrás állomány. Ahogy a .h fejléc filekkel is hasonló a helyzet, a C nyelvhez készített kódok header állományát is képes közvetlenül használni (némi szintaktikai segítséggel).

A gyakorlatban szokásos a C++ állományait kiterjesztésükkel megkülönböztetni és inkább a .c++, .cpp, .cxx illetve .hpp kiterjesztések a gyakoribbak, de pl. a .h header file kiterjesztés használata a C++ nyelvhez is gyakori.