.com

Innen: Programozás Wiki

A .com kiterjesztés több operációs rendszerben futtatható fájlt takar. (Érdemes megjegyezni, hogy a .com fájl kiterjesztésnek semmi köze a .com internetes domain névhez.)

VAX VMS operációs rendszerben a .com megfelel "Command fájl"-nak. Olyan szöveges fájlt jelent, amely utasításokat tárol a parancsértelmező (shell) számára, hasonló mint a DOS batch (.bat) fájl.

A CP/M mikroszámítógépes operációs rendszeren a a .com kiterjesztés bináris programot jelent, ezt a jelentést megőrizték a CP/M alapú rendszerek is, pl az MS-DOS.

MS-DOS-ban egy .com kiterjesztéssel rendelkező fájlnak nincs headere, és nem tartalmaz meta-adatokat sem, csak a kódot és az adatokat. Ennek az egyszerűségnek az ára, hogy a fájl mérete (kód- és adatterületek együtt) maximum 65,280 (0xFF00) bájt lehet. (Az elterjedt félreértéssel szemben ez nem jelenti azt, hogy a program ne használhatná a teljes szabad memóriaterületet; ellenkezőleg a DOS eleve odaadja a programnak a teljes szabad memóriát (lásd a PSP 02 és 03 byte-jait).)

A .com fájlok jelentősége a 32 bites processzorok és operációs rendszerek világában minimálisra csökkent; a legújabb Windows-verziók már nem is tartalmazzák DOS-es bináris programok (*.COM és *.EXE) futásához szükéseges NTVDM emulátort.