DOS

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A DOS a Disk Operating System, vagyis lemezkezelő rendszer jelentése. A múlt század vége felé a személyi számítógépek elterjedésével a kissé eltérő gépeken igény keletkezett a rendszerek perifériáinak nagyjából egységes kezelésére.

Mivel kezdetben a grafikai megoldások elég szegényesek voltak, és az üzleti életben nagyobb hangsúly volt a gépek adattárolási és feldolgozási kapacitásán, az első DOS változatok lényegében csak az adatok fájlokba szervezését, és fájlokban tárolt programok futtatását támogatták. A rendszerek legnagyobbrészt egyszerre egy felhasználót szolgáltak ki, és egyidőben csak egy programot tudtak futtatni (Single User, Single Task)

A 80-as, 90-es években több DOS változat is kialakult, ilyenek például az MS-DOS, PC-DOS, FreeDos, DR-DOS. Legelterjedtebbé a Microsoft MS-DOSa vált, a Windows korai változatai is MS-DOS-ból indítható programok voltak. A számítógépek teljesítménye a 80-as 90-es években ugrásszerűen növekedett, ezért nagyon sok üzleti és játékprogram készült DOS-ra. A mai gépeken ezek leginkább emulációs környzetekben (DosBOX, Qemu) futtathatók.


Napjainkban bár csekény mértékben, de még mindig van ipari jelentősége. Egy igen jó alternatíva a FreeDOS, amely ráadásul szabadszoftver.