FAT

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A FAT a File Allocation Table, vagyis kb.: Fájl foglaltsági táblázat rövidítése. Ez a Microsoft DOS operációs rendszerének a fájlrendszere. Többféle típusa van: FAT12, FAT16 és FAT32. A FAT fájlrendszerben tárolt fájlok maximális mérete 4 GiB lehet, mert a fájlméret 32 biten van tárolva.

A FAT fájlrendszer fő része egy táblázat, ami 12, 16 illetve 32 bites bejegyzésekből áll. Ha egy ilyen bejegyzés értéke 0, akkor az adott cluster szabad. Vannak még egyéb speciális értékek (pl.: hibás szektorokat tartalmaz a cluster, a fájl utolsó clustere, stb...), de a legtöbb érték egy mutató, ami az adott fájl következő clusterére mutat.

A FAT12 és FAT16 rendszereken a gyökérkönyvtár mérete a fájlrendszer létrehozásakor (formázás) dől el, ez a későbbiekben nem módosítható, míg a FAT32 esetében a gyökérkönyvtár mérete dinamikusan változik a többi alkönyvtáréhoz hasonlóan.

Jelenleg a FAT fájlrendszert memóriakártyákon, pendive-okon és egyéb, flash memóriát beépítve tartalmazó eszközökön (fényképezőgépeken, mobiltelefonokon) használják.