Windows

Innen: Programozás Wiki
(Microsoft Windows szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Windows a Microsoft által fejlesztett grafikus felületű operációs rendszer.

Változatok[szerkesztés]

3.0 - 3.11[szerkesztés]

A Windows első változatai DOS-ból voltak indíthatóak. Erőforrásigényük a mai Windows-ok töredéke volt és lényegesen kevesebb szolgáltatást nyújtottak. Segítették a programok grafikus felülettel való ellátását, de sok fontos területen (multitasking, memóriakezelés, jogosultságok) nem nyújtottak komoly támogatást.

A Windows korai kiadásainak programozási felülete a Win16 API (Application Programming Interface). A megvalósítás csak a processzorok 16 bit-es utasításait használta, de a későbbi változatok felépítésének és szemléletének már sok eleme megtalálható benne.

95 - 98[szerkesztés]

Az ezredforduló előtti változatok erősségei közé tartozott az erős hardvertámogatottság, a 386-os processzor utasításkészletének használata, a jobb multitasking, barátságosabb grafikus felület, jobb hálózati és internetes támogatás. A platform egységes réteget képzett a különféle hardverek fölött, ezért számtalan felhasználói és játékprogram készült erre a rendszerre.

A programozási felület az azóta is sok helyen használt Win32 API. Több száz függvényt tartalmaz a fájlok, eszközök, folyamatok, grafikus felület, vezérlőeszközök, és hálózati funkciók kezelésére.

98SE[szerkesztés]

A Windows 98 második kiadásában továbbfejlesztett hardverkompatibilitással, és kibővített internet szolgáltatással rendelkezett. Itt került bevezetésre az Internet Explorer 5.0 is. Képes volt NT alá írt drivereket is kezelni.

ME[szerkesztés]

Az utolsó windows kiadás, ami a Windows 95 alapkódjára épült. Itt lett először bevezetve a rendszer-visszaállítás szolgáltatás.

NT, 2000, XP[szerkesztés]

A komolyabb operációs rendszerekhez hasonlóan a Windowsban is felmerült az igény a rendszer stabilitásának növelésére, a fájlok és objektumok hozzáférési jogainak pontosabb meghatározására. Ezért újraírták a rendszer alapjait képző kernelt, és különválasztották a szerverekre optimalizált NT termékvonalat (Windows NT, később Windows 2000, Windows 2003), és az asztali gépekre szánt desktop termékektől (Windows XP). A hardver illesztőprogramok a rendszermag eltérő architektúrája miatt különböznek a korábbi és a Windows 9X verziók által alkalmazottaktól, így nem csereszabatos egymással, de a hardverek nagyon nagy részéhez létezik támogatás ezekhez a rendszerekhez mind a mai napig.

Az XP grafikus felületét is újratervezték, a rendszer továbbra is sok helyen használatos.

Vista[szerkesztés]

2007 óta vásárolható Windows változat. Hosszas fejlesztés és előkészületek után nem hozta meg a várva várt sikert, nem lett igazán népszerű. Az erőforrásigényhez képesti teljesítmény és a kompatibilitási problémák okozzák a felhasználóknak a legfőbb gondokat. Legszembetűnőbb változtatása a grafikus hardvert igénylő Aero felület.

7[szerkesztés]

2009-ben közzétett operációs rendszer. A Windows XP után a legjobban elterjedt operációs rendszer. Hardverigénye lényegesen kevesebb a Vista-nál.

8[szerkesztés]

A 7-es alapjaira épülő, 2012-ben közétett operációs rendszer. Legfőbb tulajdonsága az "átgondolt" felhasználói felület, mely elsősorban tabletek és érintőképernyős eszközök széleskörű támogatására készült.

"Blue"[szerkesztés]

A Microsoft operációs rendszerének 2012 augusztusában aktuális kódneve.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar WikiPedia linkek: