Nyílt forráskód

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Nyílt forrásúnak nevezzük azt a szoftvert, aminek az eredeti programnyelven írt forráskódja a nyilvánosság számára hozzáférhető. A nyílt szoftverek általában nem kereskedelmi célból íródnak, hiszen a forrás ismeretében a program lefordítható, vagyis a szoftver másolása, használata nem korlátozható.

Előnyök[szerkesztés]

A nyílt forrású szoftverek legfontosabb előnye, hogy legtöbb esetben ingyenesek. Emellett működésük a legapróbb részletekig megismerhető, vagyis egy kis változást, apró hiba javítását akárki megteheti, aki kiismeri a program működését. Sok projektnél bárki beleszólhat a fejlesztés irányába, tehet javaslatot közvetlenül a fejlesztőnek. Mivel a szoftver forráskódként terjed, ezért ezek a programok lényegesen hordozhatóbbak, mint a zárt megoldások. Gyakran előfordul, hogy olyan rendszereken is futtathatók, amik a program készítésekor még egyáltalán nem is léteztek. A szoftvert és a készítőt a forráskód alapján is megítélik, valamint sok szerző számít arra, hogy később mások is csatlakoznak a fejlesztéshez, ezért a legtöbben ügyelnek arra, hogy jó minőségű, jól módosítható kódot készítsenek. Nem ritka, hogy a szoftver verziókövető rendszeréhez is hozzáférést engednek, vagyis a program teljes életciklusának bármelyik változata elérhető. Az üzleti vonatkozás hiánya miatt a funkciók korlátozása (felugró ablakok, reklámok, regisztrációs kényszer) nem jelenik meg.

Hátrányok[szerkesztés]

Legfontosabb hátrányuk talán az, hogy mivel gyakran hobbiból, szabadidőben készülnek, tudásban és külalakban gyakran elmaradnak az éles üzleti megoldásoktól. Általában nem jár hozzájuk különösebb támogatás, a néhány fejlesztőnek többnyire nincs energiája a sok felhasználó összes panaszának orvoslására. A dokumentáció esetenként elnagyolt, vagy teljesen hiányzik. Bizonyos esetkben a terjesztés feltétele a forráskód nyilvánosságra hozása, ami üzleti alkalmazásoknál nehézségeket okozhat.

Elterjedtség[szerkesztés]

Mivel a nyílt programok másolása és tárolása nem tiltott, időtállóbnak tűnnek a kereskedelmi szoftvereknél. Míg azok közül nem egy ma már hivatalosan be sem szerezhető, a nyílt szoftverek köre egyre csak bővülni látszik. A Debian stabil változatában több, mint 25000 csomag található, bár ezek nem mindegyike fogható fel önálló programként. Elmondható, hogy számtalan feladatra (szövegszerkesztés, programfejlesztés, adatbáziskezelés, internetes szerverek, operációs rendszer) könnyen alkalmazható tisztán nyílt forrású megoldás.

Ismertebb nyílt forrású megoldások[szerkesztés]

Operációs rendszerek:

Fordítóprogramok, értelmezők:

Szövegszerkesztők, táblázatkezelők:

Adatbáziskezelők:

Szerverprogramok:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikipédia szabad szoftver szócikk