Platformfüggetlen

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Egy programot platformfüggetlennek nevezünk, ha több platformon, architektúrán is futtatható. Ez akkor érhető el, ha a program értelmezett programnyelven íródott, vagy csak olyan nyelvi elemeket és megoldásokat (könyvtárakat) használ, amik a rendszerek nagy részében (vagy a nyelv specifikációjában) rendelkezésre állnak, így számos platformon változtatás nélkül lefordítható és futtatható.

Platformfüggetlen programok pl. A Java-ban-ban, PERL-ben készült programok, és azok a C-ben írt programok (forráskódjai), amik nem támaszkodnak a rendszer egyéni jellemzőire.

A szoftverek kvázi-platformfüggetlensége olyan módon is megvalósítható, hogy magán a programon belül kerül egy minden platformon közös, absztrakt réteg kialakításra a fejlesztő által, amelyet a mindenkori futtató rendszerekhez egy egyedi platformfüggő kód illeszt. Ez utóbbit ugyan minden egyes célplatformhoz el kell készíteni, a szoftver maradék - legnagyobb - része azonban változtatás nélkül, azonos módon működtethető minden platformon. Ilyenkor, bár szigorúan véve és a program egészét tekintve a szoftver ugyan nem lesz szó szerint platformfüggetlen, futtatása azonban mégis több platformon megoldott lesz, az illesztő réteg feletti kódja pedig platformfüggetlennek lesz tekinthető.