Szintaxis

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Mint minden beszélt nyelvnek, úgy a programozásban használt nyelveknek is vannak szabályai, amelyeket be kell tartani. Ezeket a szabályokat összefoglaló néven szintaxisnak (syntax) nevezünk. Minden programozási nyelvben mások a szabályok, amelyeket meg kell tanulni az adott nyelv használata érdekében. Hiszen bármennyire ismerünk egy programozási nyelvet, a programunk megírása során előfordulhat, hogy hibázunk.

Például Pascalban minden utasítást pontosvessző (;) zár, több utasításból a begin és end foglalt szavak (ún. utasítás-zárójelek) használatával képezhetünk egy összetett utasítást, illetve a főprogram végét jelző end-et ponttal (.) zárjuk.

Ha vétünk az adott nyelv formai szabályai ellen, akkor azt szintaktikai hibának nevezzük.

A szintaktikusan hibás programokat a fordítók nem fordítják le, értelmezett programoknál a hibánál megállnak (esetleg kihagyják a hibás utasítást). A szintaktikai helyesség a program helyességének szükséges, de nem elégséges feltétele.

Egy programozási nyelv szintaxisát több módon is meg lehet adni. Legelterjedtebb módszerek a BNF és a szintaxis-diagram.

Lásd még[szerkesztés]

Szemantika