Vita:Nyílt forráskód

Innen: Programozás Wiki

Szabad tudni, hogy mi volt itt a jogsértő?

Az, hogy egy az egyben a Wikipediaról lett bemásolva a szócikk. A szó szoros értelmében nem jogsértő (ti. a Wikipedia licence megengedi a másolást), de nem az ennek a wikinek a rendeltetése, hogy eg Wikipedia mirror legyen. Sting 2010. október 28., 14:47 (UTC)


Tényleg, milyen licenccel van itt publikálva az általunk feltett anyag?

Wikipedia egyértelmű: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu

Itt igencsak néma hallgatás övezi.

Tehát?

Nem hallgatás van, hanem olvasni-nem-tudás. A lap alján lévő link alatt. Sting 2010. október 29., 02:54 (UTC)


Nem lehetne röviden, tömören, ésszerűen kiírni a sok mellébeszélés helyett, hogy ami ide lesz írva, az a TIÉD és más oldalakon TILOS már publikálni.

Idézem: A Prog.Hu oldalain található anyagokat a Felhasználó nem jogosult módosítani, újra előállítani, nyilvánosan közzétenni, előadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságot szolgáló vagy kereskedelmi célzattal felhasználni, kivéve az e dokumentumban kifejezetten engedélyezett módon és formában.

Szóval ez volt az az ok, amiért jogsértő egy olyan licencelt szöveg beemelése ide, amelyet SZABADON LEHET használni és nem csak a TE TULAJDONOD.

Köszi a mellébeszélést.


Ajánlom mindenkinek, hogy a jövőben csak CC-s vagy GNU-FDL licencet hírdető, SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ oldalon publikáljon.

- Köszönjük az értékes hozzájárulásod a wikihez. :) Sting 2010. október 29., 16:58 (UTC)


Szerintem ez inkább egy értékes felismerés a részéről, amit mindenkinek komolyan át kell gondolni, illetve a szerkesztésben résztvevők számára pontosítani, hogy ténylegesen mit jelent. Ha ez tényleg úgy van, ahogyan az idézet szól, akkor képtelenség a Wiki-t szerkeszteni, és az eddigi részvevők folyamatosan jogsértéseket követtek el, kivéve az új címszavak írását, és azoknak saját kezű módosításait. Ez esetben azonban én személy szerint kénytelen leszek - az eddigi jogsértéseimet megszüntetendő - minden szócikkmódosításaimat (kiegészítéseimet) eltávolítani, illetve az általam nyitott szócikkeim közül azokat, amelyeket más módosított, eltávolítani.

Természetesen ez utóbbi helyett inkább egy megnyugtató, nem gyanúsan rövid, és nem más szövegekre hivatkozó, korrekt választ várok (ahogyan - gondolom - mások is). Hiszen itt mindenki eddig úgy vélte, hogy egy, a Wikipédiához hasonló (alapelvekben is!) közös tudásbázist épít, és a többség szerintem ebben a hiszemben szeretné folytatni. Tcs52 2010. október 30., 18:30 (UTC)


Igen érdekes és elgondolkodtató témakör. A wikinek nyilvánvalóan szüksége van valamiféle jogokra a feltöltött írásokat illetően, hiszen egy többek által szerkesztett szócikknél utólag borzasztó nehéz volna követni, hogy melyik rész melyik szerzőhöz tartozik. Még abban is egyetértek, hogy a wikipédiát egy az egyben átmásolni talán nem a legjobb megoldás. Van talán olyan szócikk, aminek az alján ott a Wikipediás link, az valószínűleg elég. Nem vagyok egy jogász, de szerintem nem lehet hatása a Wikipedián megjelent szöveg jogi vonatkozásaira annak, hogy esetleg itt is (más licensszel) megjelenik. Másik oldalról viszont néha bennem is előjön, hogy mi van, ha a szócikkekbe beletúrnak, esetleg egyik másik (hirtelenjében nem érthető módon) eltűnik. Személy szerint például örülnék, ha alkalomadtán egy-egy snapshotot le lehetne tölteni az egész wikiről, vagy egy részéről. Ez lehetséges? Doi 2010. november 6., 06:15 (UTC)