Értelmező

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen FlamingClaw (vitalap | szerkesztései) 2010. augusztus 10., 16:25-kor történt szerkesztése után volt. (a fájl helyett inkább imageként illesztettem be a képet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az értelmező (vagy más néven interpreter) valamely kifejezés- vagy utasítás(sor) értelmezésére, és annak végrehajtására - vagy legalábbis egy hardveres vagy szoftveres úton könnyebben feldolgozható formára hozására - képes program. Az értelmező abban különbözik a fordítótól, hogy a forráskódból nem tárgykódot készít későbbi futtatás céljára - vagy legalábbis nem tárolja külön azt -, hanem a benne foglalt utasításokat azonnal végre is hajtja.

Értelmező működési elve

Az értelmező egy program, ami egy virtuális gépet felhasználva az alap utasítások sorozatát egy programozási nyelvnek gépi nyelvként értelmezve futtatja le. Felfoghatjuk úgy is, hogy az értelmező egy könyvtár, amely az adott nyelv utasításkészletét tartalmazza gépi nyelvként. Az interpreter beolvassa a program utasításait, analizálja, majd bemutatja azokat egy virtuális gépen, úgy, hogy meghívja az utasításnak megfelelő parancsot a könyvtárból.

A programozási nyelvek utasításainak feldolgozására alkalmas értelmezőt nyelvi értelmezőnek, a kifejezések feldolgozására képes értelmezőt - amely egyébként minden nyelvi értelmező része is egyben - pedig kifejezéskiértékelőnek is szokás hívni.