„.txt” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „A .txt általában szöveges állományok kiterjesztése. A szöveges fájlok karaktereket tartalmazó, különböző hosszúságú sorokból épülnek fel. Minden sor…”)
 
(.txt sorvég ... Unix és a Microsoft)
1. sor: 1. sor:
A .txt általában szöveges állományok kiterjesztése. A szöveges [[fájl]]ok karaktereket tartalmazó, különböző hosszúságú sorokból épülnek fel. Minden sort az <code><b>End Of Line</b></code> (CRLF) jel zár. A szöveges állományokat tetszőleges szövegszerkesztővel létrehozhatjuk.
+
A .txt általában szöveges állományok kiterjesztése. A szöveges [[fájl]]ok karaktereket tartalmazó, különböző hosszúságú sorokból épülnek fel. Minden sort az <code><b>End Of Line</b></code> ([[UNIX]] rendszereken LF, a Microsoft ettől eltérően CR+LF) karakterekkel zárja le. A szöveges állományokat tetszőleges szövegszerkesztővel létrehozhatjuk.
 
A text típusú szövegfájlok az elérésük és használatuk szempontjából a szekvenciális, vagy más néven a soros fájlokhoz tartoznak. Amely azt jelenti, hogy a fájl adatelemeit csak sorban egymás után érjük el.
 
A text típusú szövegfájlok az elérésük és használatuk szempontjából a szekvenciális, vagy más néven a soros fájlokhoz tartoznak. Amely azt jelenti, hogy a fájl adatelemeit csak sorban egymás után érjük el.
 +
 +
== Problémák és megoldásuk LF és CR+LF lezárás okán ==
 +
 +
* Microsoft rendszerein gyakran nem lesz új sor az LF karakterrel lezárt sorokat tartalmazó TXT fájl, hanem egysoros ömledékként jelenik meg.
 +
* UNIX rendszereken, beleértve a Linuxot, gyakran jelzik a szoftverek, hogy parazita CR karaktert tartalmaz a szöveg.
 +
* FTP fájlátvitel során az ''asc'' parancs ASCII módba kapcsol, aholis ha szükséges, akkor a UNIX LF karakterét átkonvertálja CR+LF karakterpárossá.
 +
* Linux esetén a tofrodos csomag ''fromdos xy.txt'' parancsa távolítja el a CR karaktereket a szövegfájlból.
  
 
[[Kategória:Kiterjesztések]]
 
[[Kategória:Kiterjesztések]]

A lap 2010. szeptember 7., 01:24-kori változata

A .txt általában szöveges állományok kiterjesztése. A szöveges fájlok karaktereket tartalmazó, különböző hosszúságú sorokból épülnek fel. Minden sort az End Of Line (UNIX rendszereken LF, a Microsoft ettől eltérően CR+LF) karakterekkel zárja le. A szöveges állományokat tetszőleges szövegszerkesztővel létrehozhatjuk. A text típusú szövegfájlok az elérésük és használatuk szempontjából a szekvenciális, vagy más néven a soros fájlokhoz tartoznak. Amely azt jelenti, hogy a fájl adatelemeit csak sorban egymás után érjük el.

Problémák és megoldásuk LF és CR+LF lezárás okán

  • Microsoft rendszerein gyakran nem lesz új sor az LF karakterrel lezárt sorokat tartalmazó TXT fájl, hanem egysoros ömledékként jelenik meg.
  • UNIX rendszereken, beleértve a Linuxot, gyakran jelzik a szoftverek, hogy parazita CR karaktert tartalmaz a szöveg.
  • FTP fájlátvitel során az asc parancs ASCII módba kapcsol, aholis ha szükséges, akkor a UNIX LF karakterét átkonvertálja CR+LF karakterpárossá.
  • Linux esetén a tofrodos csomag fromdos xy.txt parancsa távolítja el a CR karaktereket a szövegfájlból.