„Applet” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(formázás, stilisztika letisztítása)
1. sor: 1. sor:
''Appletek'''
+
Az appletek vagy kisalkalmazások a [[Java]] [[programozási nyelv|nyelv]] részei. Kezdetektől fogva benne voltak a nyelv specifikációjában, tulajdonképp ez tette elterjedt nyelvvé a Javát. Az appletek tulajdonképp weboldalakba beágyazott programok, amelyeket olyan feladatok végrehajtására hoztak létre, amelyeket csak HTML kóddal nem - vagy hatékonyan nem - lehet megvalósítani. Ha egy weboldal applet(ek)et tartalmaz az(ok) letöltődik/letöltődnek a felhasználó gépére ahol az őket tartalmazó weblap bezárását követően törlődhetnek.  
1.'''<u>Mik is azok az appletek?</u>'''
 
Az appletek vagy kisalkalmazások a Java nyelv részei.
 
Kezdetektől fogva benne voltak a nyelv specifikációjában, tulajdonképp ez tette elterjedt nyelvvé a Javát.
 
Az appletek tulajdonképp weboldalakba beágyazott programok,melyek bizonyos szolgáltatásokat hajtanak végre,amelyeket csak HTMl kóddal nem lehet végrehajtani.Ha egy weboldal applet(ek)et tartalmaz az(ok) letöltődik/letöltődnek a felhasználó gépére ahol lefutnak,ezután törlődnek.  
 
  
<u>'''2.Hogyan írjunk appleteket?'''</u>
+
=== Appletek írása ===
Az appleteket a javax.swing.JApplet osztály származtatjuk(extends).De importálnunk kell az AWT vagy a Swing csomagot is mivel az appletek
 
csak grafikus felületűek lehetnek.
 
  
<u>'''3.Jogosultságok'''</u>
+
Az appleteket a javax.swing.JApplet osztály származtatjuk (extends), De importálnunk kell az [[AWT]] vagy a [[Swing]] [[Java csomag|csomagot]] is mivel az appletek csak grafikus felületűek lehetnek.
Az appleteknek azonban vannak hátrányaik is.Az appleteknek minden tevékenységhez, amivel veszélyeztethetik a számítógépet(pl.:fájlok  módosítása),engedélyt jogosultságot kell kérni.Ez nem volt még nem volt jó.Ennek  kiküszöbölésére hozták létre a Java fejlesztői az ún. homokláda(Sandbox) modellt.Ez úgy működik,hogy az appletek egy virtuális környezetben futottak le és az erőforrásokhoz is korlátozott hozzáférésük volt.Ez azonban még mingig kevés volt.A Java 1.1 verzióban vezették be az ún. aláírt appleteket.Ekkor a szerző digitálisan "aláírja" kódját és ha a felhasználó számítógépe megbízhatónak ítéli a szerzőt,akkor az megkapja a jogosultságokat.
+
 
A Java 2-ben teljesen megújították a rendszert.Részletesen meg lehet határozni az erőforrás-kezelést,könnye(bbe)n konfigurálhatóak a biztonsági szabályok és a lokális programokra is vonatkoznak az előírások.
+
=== Jogosultságok ===
 +
 
 +
A Java eredeti megvalósításában az appleteknek minden tevékenységhez, amivel veszélyeztethetik a számítógépet (pl.:fájlok  módosítása) engedélyt, jogosultságot kellett kérniük. Az appletek ezen kívül egy virtuális környezetben, a sandbox-ban futottak, ahonnan a gazdagép erőforrásaihoz csak korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek. Ugyanakkor, ha egy applet rendelkezett digitális aláírással és a felhasználó megbízhatónak nyilvánított, automatikusan hozzáférést nyerhetett emelt szintű jogosultságokhoz is.  
 +
 
 +
A Java 2-ben teljesen megújult a biztonsági rendszer, amelyben immár részletesen meg lehet határozni azt, hogy az applet milyen jogosultságokat igényelhet ill. kaphat.

A lap 2011. december 21., 19:15-kori változata

Az appletek vagy kisalkalmazások a Java nyelv részei. Kezdetektől fogva benne voltak a nyelv specifikációjában, tulajdonképp ez tette elterjedt nyelvvé a Javát. Az appletek tulajdonképp weboldalakba beágyazott programok, amelyeket olyan feladatok végrehajtására hoztak létre, amelyeket csak HTML kóddal nem - vagy hatékonyan nem - lehet megvalósítani. Ha egy weboldal applet(ek)et tartalmaz az(ok) letöltődik/letöltődnek a felhasználó gépére ahol az őket tartalmazó weblap bezárását követően törlődhetnek.

Appletek írása

Az appleteket a javax.swing.JApplet osztály származtatjuk (extends), De importálnunk kell az AWT vagy a Swing csomagot is mivel az appletek csak grafikus felületűek lehetnek.

Jogosultságok

A Java eredeti megvalósításában az appleteknek minden tevékenységhez, amivel veszélyeztethetik a számítógépet (pl.:fájlok módosítása) engedélyt, jogosultságot kellett kérniük. Az appletek ezen kívül egy virtuális környezetben, a sandbox-ban futottak, ahonnan a gazdagép erőforrásaihoz csak korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek. Ugyanakkor, ha egy applet rendelkezett digitális aláírással és a felhasználó megbízhatónak nyilvánított, automatikusan hozzáférést nyerhetett emelt szintű jogosultságokhoz is.

A Java 2-ben teljesen megújult a biztonsági rendszer, amelyben immár részletesen meg lehet határozni azt, hogy az applet milyen jogosultságokat igényelhet ill. kaphat.