Applet

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Sting (vitalap | szerkesztései) 2011. december 21., 19:15-kor történt szerkesztése után volt. (formázás, stilisztika letisztítása)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az appletek vagy kisalkalmazások a Java nyelv részei. Kezdetektől fogva benne voltak a nyelv specifikációjában, tulajdonképp ez tette elterjedt nyelvvé a Javát. Az appletek tulajdonképp weboldalakba beágyazott programok, amelyeket olyan feladatok végrehajtására hoztak létre, amelyeket csak HTML kóddal nem - vagy hatékonyan nem - lehet megvalósítani. Ha egy weboldal applet(ek)et tartalmaz az(ok) letöltődik/letöltődnek a felhasználó gépére ahol az őket tartalmazó weblap bezárását követően törlődhetnek.

Appletek írása

Az appleteket a javax.swing.JApplet osztály származtatjuk (extends), De importálnunk kell az AWT vagy a Swing csomagot is mivel az appletek csak grafikus felületűek lehetnek.

Jogosultságok

A Java eredeti megvalósításában az appleteknek minden tevékenységhez, amivel veszélyeztethetik a számítógépet (pl.:fájlok módosítása) engedélyt, jogosultságot kellett kérniük. Az appletek ezen kívül egy virtuális környezetben, a sandbox-ban futottak, ahonnan a gazdagép erőforrásaihoz csak korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek. Ugyanakkor, ha egy applet rendelkezett digitális aláírással és a felhasználó megbízhatónak nyilvánított, automatikusan hozzáférést nyerhetett emelt szintű jogosultságokhoz is.

A Java 2-ben teljesen megújult a biztonsági rendszer, amelyben immár részletesen meg lehet határozni azt, hogy az applet milyen jogosultságokat igényelhet ill. kaphat.