„Assembler” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „Az assembler egy fordítóprogram, mely egy assembly nyelven megírt forráskódot (szöveges fájl, többnyire .asm kiterjesztésű) fordít le futtatható programmá, va…”)
 
 
(10 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
Az assembler egy fordítóprogram, mely egy assembly nyelven megírt forráskódot (szöveges fájl, többnyire .asm kiterjesztésű) fordít le futtatható programmá, vagy egy ún. tárgykóddá (.obj kiterjesztés), melyből a linker csinálja a lefordított exe-t.
+
Az assembler [[fordítóprogram]], mely [[assembly]] nyelven megírt forráskódot (szöveges fájl, többnyire .asm kiterjesztésű) [[fordítás|fordít]] le [[futtatható program|futtatható programmá]], vagy egy ún. [[tárgykód|tárgykóddá]] (.obj kiterjesztés), melyből a [[linker]] hozza létre futtatható programot. Az assembly nyelv a [[gépi kód|gépi utasításokra]] épül. Alacsony szintű programnyelv, jellemzői ennek következtében:
Az assembly nyelv a gépi utasításokra épül. Alacsony szintű programnyelv, tehát az ilyen programozásnál sok mindent a progamozónak kell csinálnia. Jó hardverismeretet igényel, viszont sokat segít, ha aprogramot optimalizálni kell.
+
* Egyszerű elemi műveletek
 +
* Kevés vezérlési szerkezet
 +
* Kevés adattípus
 +
 
 +
Használatának előnyei:
 +
* A processzor minden utasítása használható, adott esetben a kód hatékonyabb lehet, mint magas szintű nyelvet használva.
 +
* Egyes speciális, hardverközeli funkciók (pl. megszakítások kezelése, memórialapozás, IO-portok kezelésének első és lezáró lépései, mint a regiszterek mentése, a stack váltása és hasonlók) csak assembly-ből lehetségesek.
 +
* A programozó legjobb tudása szerint saját maga optimalizálhatja a kódot.
 +
 
 +
Használatának hátrányai
 +
* Nehéz kódot írni
 +
* A megírt kódot nehéz áttekinteni
 +
* Nehéz hibát keresni
 +
 
 +
Assembler  programozásnál sok mindent a progamozónak kell csinálnia, amit magasabb nyelveknél könyvtárak csinálnak. Jó hardverismeretet igényel, viszont sokat segít, ha a programot az utolsó bitig optimalizálni kell.
 +
 
 +
==Hivatkozás==
 +
* [http://www.inf.u-szeged.hu/~ber/okt/asm/jegyzet.pdf Szegedi egyetem, assembler programozási Jegyzet]
 +
* [http://thot.banki.hu/doksi/prog/asmart/asmart1.htm Magyar nyelvű assembly tutorial]

A lap jelenlegi, 2012. január 24., 14:00-kori változata

Az assembler fordítóprogram, mely assembly nyelven megírt forráskódot (szöveges fájl, többnyire .asm kiterjesztésű) fordít le futtatható programmá, vagy egy ún. tárgykóddá (.obj kiterjesztés), melyből a linker hozza létre futtatható programot. Az assembly nyelv a gépi utasításokra épül. Alacsony szintű programnyelv, jellemzői ennek következtében:

  • Egyszerű elemi műveletek
  • Kevés vezérlési szerkezet
  • Kevés adattípus

Használatának előnyei:

  • A processzor minden utasítása használható, adott esetben a kód hatékonyabb lehet, mint magas szintű nyelvet használva.
  • Egyes speciális, hardverközeli funkciók (pl. megszakítások kezelése, memórialapozás, IO-portok kezelésének első és lezáró lépései, mint a regiszterek mentése, a stack váltása és hasonlók) csak assembly-ből lehetségesek.
  • A programozó legjobb tudása szerint saját maga optimalizálhatja a kódot.

Használatának hátrányai

  • Nehéz kódot írni
  • A megírt kódot nehéz áttekinteni
  • Nehéz hibát keresni

Assembler programozásnál sok mindent a progamozónak kell csinálnia, amit magasabb nyelveknél könyvtárak csinálnak. Jó hardverismeretet igényel, viszont sokat segít, ha a programot az utolsó bitig optimalizálni kell.

Hivatkozás[szerkesztés]