Hello Világ

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Haades (vitalap | szerkesztései) 2012. augusztus 17., 13:07-kor történt szerkesztése után volt. (*Dennis M. Ritchie link)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A „Helló, világ!” programok olyan számítógépes programok, melyek egyszerűen kiírják a megjelenítőeszközre: „Helló, világ!” (angolul: „Hello world!”). Sok bevezető programozási nyelvi oktatóanyagban szerepel ez, és sok tanuló használja egy nyelvben való első lépés gyanánt.

Az ilyen programok általában a számítógépes nyelvek egyszerűbb programjai közé tartoznak. Némelyikük meglepően összetett, főként bizonyos grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkező környezetben. Mások meglepően egyszerűbbek, főleg azok, melyek erősen egy bizonyos parancssor-értelmezőre („héj”) támaszkodnak, hogy a tulajdonképpeni kimenetet létrehozzák. Sok beágyazott rendszerben a szöveg egy egy- vagy kétsoros ledre megy el (további rendszereken egy egyszerű LED bekapcsolása helyettesíti a „Helló, világ!”-ot).

Egy „Helló, világ!” program hasznos próba lehet arra nézve, hogy megfelelően van-e telepítve egy nyelv fordítóprogramja, fejlesztési környezete és futtató környezete.

Bár ehhez hasonló kis tesztprogramok már a programozható számítógépek óta léteznek, a „Hello, world!” kifejezés használata tesztüzenetként a Brian Kernighan és Dennis Ritchie által írt The C Programming Language című könyv egyik példaprogramjától származik. A könyvben található példaprogram ezt írta ki: „hello, world” (nagy kezdőbetűk és felkiáltójel nélkül; utóbbiak később kerültek a hagyományba). Mindazonáltal a „Hello world!” első ismert használata a Brian Kernighan által írt A Tutorial Introduction to the Language B (Oktatóbevezetés a B nyelvbe) című szövegben található.

„Helló, világ!” programok gyűjteménye jó és egyszerű alap lehet a nyelvek megtanulásában és összehasonlításában. Viszont amíg nem assembly nyelvet vagy egyéb hasonló alacsony szintű (hardverközeli) nyelvet használunk, addig nem sok „számítás” történik általában.

„Helló, világ!” programok különböző programozási nyelvekben történő felsorolása a Helló Világ programpéldák szócikkben található.