Karakterfüzér

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Sting (vitalap | szerkesztései) 2011. május 5., 14:01-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A karakterfüzér (vagy más néven string ill. karakterlánc) egy karakterek sorozatának tárolására alkalmas adattípust jelöl. A string típusok belső ábrázolási módja és ezzel összefüggésben maximális hossza és egyéb korlátai platformonként és nyelvenként erősen eltérhetnek.

Ábrázolási módok

Null-terminált karakterfüzér

A null-terminált ábrázolási módban - mint neve is mutatja - a karakterlánc végét egy ASCII 0 karakter jelöli. Ebben az ábrázolási módban a stringre egy mutatóval lehet hivatkozni, amely a füzér első karakterére mutat; a további karakterek - egészen a lezáró ASCII 0 karakterig - egymás után, bájtfolytonosan helyezkednek el a memóriában.

A karakterek null-terminált formátumban történő ábrázolása nem teszi lehetővé ASCII 0 karakterek ábrázolását a karakterfüzérben - így nem alkalmas pl. tetszőleges bináris fájl tartalmának tárolására - , a füzér hossza pedig csak annak teljes végigvizsgálásával állapítható meg, ami jelentősen megnövelt futásidőt jelenthet az ennél hatékonyabb ábrázolási módokhoz képest.

A null-terminált ábrázolás egyik legnagyobb veszélye, hogy az általa foglalt memória mérete alapesetben nem rögzített. Ha a programozó nem elég körültekintő, bizonyos esetekben speciális bemenettel (akár egy program felületén is) a karakterfüzér "túlírható", azaz a részére allokált memóriaterület végén túlra vonatkozó írási - esetleg olvasási - művelet is kiváltható. Ez más adatok tárolására fenntartott területek tartalmának sérüléséhez, és ezen keresztül a program hibás működéséhez vezethet, illetve bizonyos esetekben és célzott módodon történő kiváltás esetén alkalmas lehet a program által végrehajtott utasítások befolyásolására, meghatározására is, külsőleg meghatározott kód injektálását lehetővé téve a programba. Ezt a jelenséget puffertúlcsordulásnak (buffer overflow) nevezzük, és a legelterjedtebb programozási hibák egyikét képezi.

Pascal string

Pascal-ban - és a Pascal string-et másoló nyelvekben - a string egy olyan adattípust takar, amely a füzér elemeit alkalmazó karakterek mellett azok számát - azaz a string hosszát - is külön nyilvántartja, a memóriában általában az első karaktert megelőző pozíció(ko)n. Ez jóval fejlettebb módszer a null-terminált típusú ábrázolásnál, hiszen nem csak bármely karakterkód - beleértve az ASCII 0 - ábrázolását teszi lehetővé a füzérben, de a füzér hosszának megállapításához sem igényli annak végigvizsgálását, amely jelentősen gyorsítja a programok futását.

Kombinált hossztárolás

Egyes nyelvekben (pl. Delphi) a Pascal-stílusú karakterfüzér után még kötelezően tárolnak egy 0 karaktert is, amely nem számít bele a füzér hosszába. Ez a megoldás amellett, hogy megtartja a Pascal string előnyeit, null-terminált karakterfüzérként is olvasható, így át lehet adni olyan programkódnak, amely csak ezt a formát képes kezelni. Fontos, hogy az így kapott null-terminált füzért csak olvasni biztonságos, mert írás esetén a megváltozott hossz nem tárolódna el a Pascal string hossz mezejében.

Ábrázolási hossz

A karakterfüzérekben ábrázolható karakterek száma implementációnként jelentősen eltérhet. Az eredeti Pascal nyelvben a karakterfüzérek fordítási időben definiált, fix hosszúsággal rendelkeztek - ez a megközelítés azonban rugalmatlan és elavultnak tekinthető. Ehelyett a modern programozási nyelvek változó hosszúságú karakterfüzérek használatát támogatják, amelyek hossza nulla és egy fordítási időben meghatározott ill. a típus sajátosságaiból eredő felső korlát között szabadon változhat. A Pascal 8- és 16-bites változataiban a karakterfüzérek maximális hossza jellemzően 255 karakter volt, a 32-bites fordítóknál azonban ez a korlát a 64KB-ot vagy akár a 2GB-ot is elérheti.

Referencia-számolt karakterfüzérek

Egyes nyelvekben (pl. Delphi) a string referencia-számolt típust képez, amely azt jelenti, hogy érték szerinti átadása, változók közötti másolása során nem kerül a füzér ténylegesen lemásolásra a memóriában, mindössze a string referenciaszámlálója kerül megnövelésre eggyel, a változó vagy hivatkozás megsemmisülése vagy más karakterfüzérre állítása esetén pedig csökkentésre. A karakterfüzér által elfoglalt helyet a memóriában ekkor a futásidejű könyvtár akkor szabadítja fel, ha a referenciaszámláló értéke nullára csökken, azaz az összes hivatkozás megszűnésén keresztül a string elérhetetlenné válik a továbbiakban a program számára. A karakterfüzér lemásolása a memóriában kizárólag akkor történik meg, ha annak elemeit valamelyik érték szerinti hivatkozási helyen módosítja az ottani vagy az onnan meghívott kód (lásd copy-on-write) - ilyenkor utóbbi művelet végrehajtása előtt egy identikus másolat készül a memóriában, és a módosító művelet már ezen hajtódik végre, az eredeti füzértartalmat érintetlenül hagyva. Ez ugyanakkor cím szerinti átadásnál értelemszerűen nem érvényes, hiszen ott minden esetben az eredeti karakterfüzér kerül módosításra.

Karakterek kódolása

Az internet térnyerésével egyre nagyobb igény jelentkezett olyan eszközökre, amik a különféle nyelvek speciális karaktereit is támogatják. A karakterfüzérek esetén korábban csak az adott ország karaktertáblájával kódolt szövegek jelentek meg megfelelően. Fejlettebb megoldások például a kódolás megnevezésének tárolása (html, email), széles (2 bájtos) karakterek használata, vagy változó szélességű kódolás alkalmazása (utf8). A fejlesztői eszközökben a különféle ábrázolási módok között többnyire könyvtári függvények segítségével lehet váltani.