Programozási módszertanok

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen FlamingClaw (vitalap | szerkesztései) 2010. augusztus 10., 20:01-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Programozási technikák: az Adatvezérelt programozás hozzáadva a felsoroláshoz)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A szoftverfejlesztési módszertanok alatt több dolgot érthetünk attól függően, hogy mit értünk fejlesztés alatt: csak a program elkészítését, vagy a hozzá kapcsolódó egyéb tevékenységeket is (pl. problémafeltárást, specifikáció készítését, tesztelést, telepítést, betanítást).

Programozási technikák[szerkesztés]

Ezek olyan módszerek, amelyek a program tervezéséhez és fejlesztéséhez adnak sémákat. A főbb kérdések, amelyeket megválaszolnak:

  • Milyen elvek szerint bontsuk a problémát kisebb, önálló részekre?
  • Hogyan feleltessük meg a programkódot a logikai egységeknek?
  • Hogyan biztosíthatjuk a kód érthetőségét, újrahasznosíthatóságát?

Ezen technikák nagyrészt átfedik egymást a Programozási paradigmák-kal, általában a paradigma által meghatározott tervezési módszerekhez adnak kódolási konvenciókat, programszervezési szabályokat. A főbb programozási technikák:

Életciklus módszertanok[szerkesztés]

Ha a szoftverfejlesztés folyamatának egészét tekintjük, beleértve nem csak a tervezést, az algoritmizálást, de a hibakeresést, hibajavítást, sőt, esetlegesen a szoftvertermék továbbfejlesztési és támogatási ciklusait is, akkor a fenti technikák ennek csak egy részéhez adnak támogatást. Az életciklus módszertanok próbálnak ennél tágabb kontextusban útmutatást nyújtani. Ehhez definiálják a projekt fázisait, a projekt szereplőit, és meghatározzák, hogy melyik fázisban, melyik szereplőknek milyen munkát kell elvégezniük. A feladat mellett annak megoldási módját, és az eredményre vonatkozó kritériumokat is tartalmazzák.

Például a fejlesztési folyamat felosztható az alábbi lépésekre:

Követelmények meghatározása, Megoldás tervezése, Program elkészítése, Program tesztelése, Program használata

Ehhez a következő szerepkörök tartozhatnak:

Megrendelő, Szakértő, Tervező, Fejlesztő, Tesztelő, Felhasználó

A követelmények meghatározása például lehet: Megrendelő (aki tudja, mit akar) és Szakértő (az a beszállító, aki a megrendelő szakterületét ismeri) nagy vonalakban körvonalazzák, hogy milyen feladatot akarnak megoldani, mik a peremfeltételek, és mik a ráfordítás keretei. Ez alapján egy Megrendelés készül, ami a további munka alapja. A Megrendelésben foglaltakra Szakértő részletes Követelményspecifikációt készít (amiben épít Megrendelő és Felhasználó tudására, folyamatosan egyeztet velük, és konzultál a Tervezővel is, aki a technológiai megvalósíthatóság szempontjából ellenőrzi ezeket). A kész Követelményspecifikációt Megrendelő ellenőrzi (Felhasználó bevonásával), és ha jóváhagyja, a projekt ezen lépése lezártnak tekinthető.

Az egyes módszertanok hatékonysága a különböző típusú és méretű problémák megoldásában, valamint a különböző munkakörnyezetekben és termékfejlesztési ciklusokban eltérőek lehetnek, így nem mindegyikük alkalmas ugyanannyira egy-egy adott környezetben és célra történő felhasználásra.

A legismertebb és legelterjedtebb programozási módszertanok a következők:

Lásd még[szerkesztés]