„VCL” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(ennek a szálbiztosos mondatnak semmi értelme ("Mivel nem minden VCL komponens szál-biztos, épp ezért a VCL támogatja a több szálas feldolgozás is."))
 
15. sor: 15. sor:
 
* CheckBox
 
* CheckBox
 
* Label
 
* Label
illetve van adatbázis ([[ADO]], [[IBX]]), vagy internet ([[Indy]] komponens). A komponens szemlélet megengedi a programozónak, hogy bővítse a VCL-t sok vizuális és nem látható komponensekkel. Melyekből rengeteg fellelhető ingyenes és kereskedelmi forgalomban. Például:
+
illetve van adatbázis ([[ADO]], [[IBX]]), vagy internet ([[Indy]] komponens). A komponens szemlélet megengedi a programozónak, hogy bővítse a VCL-t sok vizuális és nem látható komponensekkel, melyekből rengeteg fellelhető ingyenes és kereskedelmi forgalomban. Például:
 
* [[JEDI]]
 
* [[JEDI]]
 
* [[TMS]]
 
* [[TMS]]
27. sor: 27. sor:
 
és még sokan mások.
 
és még sokan mások.
  
Mivel nem minden VCL komponens szál-biztos, épp ezért a VCL támogatja a több szálas feldolgozás is. Egy példa erre az [[OpenWire]] VCL [[könyvtár]].
+
Egy példa erre az [[OpenWire]] VCL [[könyvtár]].
  
 
[[Kategória: Fogalmak]]
 
[[Kategória: Fogalmak]]

A lap jelenlegi, 2011. július 30., 18:58-kori változata

A VCL (Visual Component Library) egy vizuális komponens alapú objektumorientált keretrendszer Microsoft Windows szerű alkalmazásokra fejlesztettek ki. A fejlesztő cég a Borland, mely több fejlesztői eszközbe integrálta, mint

A környezet maga Object Pascalban íródott. A VCL kereszt-platform megfelelője a CLX (Component Library For Cross Platform), amelyet tovább fejlesztettek a Delphiben, a C++ Builderben és a Kylixben. Ennek következtében a VCL támogatása, fejlesztése a háttérbe szorult.

A VCL eszközök egy olyan osztály hierarchiába tartoznak, amelynek egy közös őse van, a TComponent osztály (amely a TObejct-től örököl, ami minden osztály őse a Delphi Object Pascal-ban). Ez a fajta szemlélet több programozási nyelvben is ismert, mint:

és még számos programozási nyelvben használják.

A VCL komponensek Windows szerű vezérlők, mint:

  • Form
  • Button
  • CheckBox
  • Label

illetve van adatbázis (ADO, IBX), vagy internet (Indy komponens). A komponens szemlélet megengedi a programozónak, hogy bővítse a VCL-t sok vizuális és nem látható komponensekkel, melyekből rengeteg fellelhető ingyenes és kereskedelmi forgalomban. Például:

és még sokan mások.

Egy példa erre az OpenWire VCL könyvtár.