„Verem (adatszerkezet)” változatai közötti eltérés

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „A verem olyan adatszerkezet, amely több elemet is tartalmazhat, de mindig csak a legfelső eleme érhető el. Ez igen erős megkötés, mégis sok olyan feladat van, amih…”)
 
 
(15 közbenső módosítás, amit 6 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A verem olyan adatszerkezet, amely több elemet is tartalmazhat, de mindig csak a legfelső eleme érhető el. Ez igen erős megkötés, mégis sok olyan feladat van, amihez elegendő, ilyen például a fák bejárása, rekurzív eljáráshívás, vagy kifejezés-kiértékelés.  
+
A verem olyan [[elemi adatszerkezetek|adatszerkezet]], amely több elemet is tartalmazhat, de mindig csak az utolsónak belerakott (legfelső) eleme érhető el. Nevét is erről kapta, ti. hogy egy földbe ásott veremhez hasonlóan mindig csak a legutolsónak belerakott eleme használható, és az alsóbb elemek mindig csak az utánuk a verembe rakott elemek eltávolítását követően válnak elérhetővé. A veremből az elemek a behelyezéssel (push) ellentétes sorrendben emelhetők ki (pop). Így pl. a legelsőnek belehelyezett elem csak az összes utána belerakott elem kifejtése után válik elérhetővé.  
  
A programozási nyelvek gyakran nem tartalmaznak vermek létrehozására és használatára vonatkozó utasításokat, de legtöbbjükben a verem valamilyen más adatszerkezettel (tömb, láncolt lista) könnyen helyettesíthető.
+
A verem elengedhetetlen bizonyos algoritmusok [[implementáció|implementálásához]], ilyen például a [[fa (adatszerkezet)|fák]] bejárása, [[rekurzió|rekurzív eljáráshívás]], vagy [[Kifejezések kiértékelése|kifejezés-kiértékelés]].
 +
 
 +
A programozási nyelvek gyakran nem tartalmaznak vermek létrehozására és használatára vonatkozó utasításokat. Ezekben az esetekben a verem más adatszerkezetek (pl. [[tömb (adatszerkezet)|tömb]], [[láncolt lista (adatszerkezet)|láncolt lista]]) segítségével könnyen [[emuláció|emulálható]].
 +
 
 +
 
 +
=== Lehetséges megvalósításai különböző nyelveken ===
 +
 
 +
[[int_stack_Go-ban|Go (láncolt listával)]]
 +
 
 +
[[Kategória:Adatszerkezetek]]

A lap jelenlegi, 2010. augusztus 9., 21:03-kori változata

A verem olyan adatszerkezet, amely több elemet is tartalmazhat, de mindig csak az utolsónak belerakott (legfelső) eleme érhető el. Nevét is erről kapta, ti. hogy egy földbe ásott veremhez hasonlóan mindig csak a legutolsónak belerakott eleme használható, és az alsóbb elemek mindig csak az utánuk a verembe rakott elemek eltávolítását követően válnak elérhetővé. A veremből az elemek a behelyezéssel (push) ellentétes sorrendben emelhetők ki (pop). Így pl. a legelsőnek belehelyezett elem csak az összes utána belerakott elem kifejtése után válik elérhetővé.

A verem elengedhetetlen bizonyos algoritmusok implementálásához, ilyen például a fák bejárása, rekurzív eljáráshívás, vagy kifejezés-kiértékelés.

A programozási nyelvek gyakran nem tartalmaznak vermek létrehozására és használatára vonatkozó utasításokat. Ezekben az esetekben a verem más adatszerkezetek (pl. tömb, láncolt lista) segítségével könnyen emulálható.


Lehetséges megvalósításai különböző nyelveken[szerkesztés]

Go (láncolt listával)