Vita:Kezdőlap

Innen: Programozás Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen FlamingClaw (vitalap | szerkesztései) 2011. március 6., 19:03-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

[klorand]Javaslom a Programozas atnevezeset Szoftverfejlesztes-re, ezen belul lehetne egy alfejezet a Programozas!

    -Egyetértek --Argathron 2010. július 4., 17:04 (UTC)
    -Csatlakozom :) --Balucinho 2010. július 4., 17:12 (UTC)

Pontosan hol gondoltátok ezt a cserét? Egyébként szerintem a programozás a tágabb fogalom, hiszen programozni azt is lehet amire nem fejlesztesz (csak pl. egy kapcsolótáblán vagy GUI-n keresztül összeállítasz, meghatározol egy műveletsort, lást mosógép vagy videómagnó), míg a szoftverfejlesztés a gép programozásának egy speciális, kiforrottabb alfajtája. Sting 2010. július 5., 06:42 (UTC)

@Sting: Így jobban belegondolva, nem is tudom. Könnyen lehet, hogy hülyeséget mondok, de eddig én a szoftverfejlesztésbe a projektmenedzsmenttől kezdve a programtervezésen át a konkrét implementáláson keresztül a tesztelésig gyakorlatilag mindent beleértettem ami ugye a szoftverfejlesztés folyamatával kapcsolatos, míg a programozás alatt csak magát a szorosan vett implementálást értettem. Kérdés, hogy kell-e mindezt a "Programozás Wiki"-nek ilyen szélességben tárgyalnia? Meg lehet hogy nem ártana akkor a szoftverfejlesztés ill. a programozás fogalmakat tisztázni. Hátha másnál is zavart okoz... --Balucinho 2010. július 5., 08:48 (UTC)

@dkis: A szoftverfejlesztés magában foglalja a programozást is, de a programozásnak van más területe is (pl mosógép beprogramozása, vagy pl egy távirányítós kapu távirányítóit is programozzák, hogy felismerje a kapu vezérlője) - ugyanakkor ez már nem szoftver fejlesztés. A szoftverfejlesztés ált. viszon több mint programozás, hiszen specifikáció, tervezés, kódolás (programozás), tesztelés is ide tartozik.

@dkis: Az eszközök alá lehetne egy Virtuális gépek szócikket helyezni (pl .net, java, de nyilván más jellegű virtuális gép a VmWare és társai)

Az 'Általános információk' rész alá szeretnék javasolni két fontos kategóriát! Az egyik lenne a 'Díjak, elismerések' (v. hasonló), amelynek legfontosabb címszavát (Turing-díj) már elkezdtem megírni. A másik a 'Cégek, társaságok, tudományos intézetek' (v. hasonló), amely alá már lassan tucatnyi, egyelőre üres címszó van (ACM, MIT, Microsoft, Netscape Comm., ...), tehát erre is biztosan szükség lesz! --Balucinho 2010. július 5., 16:46 (UTC)

@Balucinho: szerintem te kevered a kódolást a programozással, nem? Sting 2010. július 5., 21:09 (UTC)

Félve merek Ivn ellen szólni, hiszen megsutyerál, de azért lehet a sutyerákság szócikknek nem kéne a főoldalon lennie :) --Argathron 2010. július 7., 19:23 (UTC)

A Díjak, elismerések oké, a Cégek, társaságok, stb. félek, mert azt minden cégtulajdonos és marketinges arra történő felhívásra fogja tekinteni, hogy nyomja be oda a saját cégét. Szóval ezt egyelőre kihagynám. Ettől függetlenül persze lehet cégekről szóló címszavakat létrehozni, de ne csináljunk külön oldalt neki, mert az csak az önreklámozókat fogja vonzani, akikre amúgy sehol nem lesz hivatkozás, kivéve az indexlapon kívül (már ha lenne ilyen). Nyilván ha amúgy is előfordulna egy vagy több címszóban egy hivtkozás egy cégre (pl. Borland, Microsoft, stb.) akkor semmi akadálya a címszó létrehozásának semmilyen szempontból. Sting 2010. július 7., 20:39 (UTC)


<emelhu>

  • Javaslom a nyitólap eszközök alá vegyetek be 'Adatbáziskezelők' és 'Utility-k' indexlapot.

<emelhu/>


Sziasztok. Csak azt szeretném megkérdezni, hogy nem lehetne e egy hivatkozás a "navigáció" dobozban a hiányzó címszavak listájára? Tudom, hogy a nyitóoldalon megtalálható,vagy ez direkt van így? FlamingClaw 2010.szeptember.négy.


Ismét én vagyok, FlamingClaw. Bocs, ha zavarok, volna egy kérdésem, a hiányzó címszavak listáját nem lehetne úgy megoldani, hogy a lista rendezve legyen (mondjuk ábécé sorrendben)? Vagy érkezési sorrendben vannak, esetleg hivatkozások száma szerint? Ez is csak egy ötlet, s azért itt tettem fel a kérdést mert nincs vitalap a hiányzó címszavaknál. FlamingClaw

Sziasztok. FlamingClaw vagyok. A prog.hu-n feltettem egy fejlesztési javaslatot a forráskód beillesztésével kapcsolatban. Van rá mód, hogy lesz belőle valami? Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a javaslatom nélkül is gördülékenyen megy a wiki, csak esztétikailag átláthatóbb lenne. Ha nem akartok a prog.hu-ra menni a javaslat miatt, akkor leírom: Ahogy az angol wikipedián láttam, ott a forráskód beillesztése (lap mentése után) után a forráskód körül van határolva egy kis szaggatott kerettel, melyben a kód szintaktikailag is színezve marad. Ott látom ennek jelentőségét, ahol több forráskód is beillesztésre kerül(t). FlamingClaw 2010. szeptember 8., 09:29 (UTC)

Szerintem template-ekkel oldják meg, de amikor én próbálkoztam vele nekem nem sikerült életet lehetlnem a dologba. Ha utánanézel és megnézed hogyan lehet megcsinálni semmi akadálya a megvalósításnak, de nekem jelenleg sajnos nincs időm ezzel tovább kísérletezgetni. Sting 2010. szeptember 8., 16:47 (UTC)


Szia. Találtam egy olyan oldalt, ahol a színeket lehet átvariálni egy forráskódban(megjelenítési színre gondolok).http://en.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Geshi.css . Nem is a szín a lényeg, hanem mintha lenne benne olyan beállítási lehetőség is ami a keretet csinálja

/* Reinstating borders */  
body.skin-monobook div.mw-geshi { 
padding: 1em;
  border: 1px dashed #2f6fab; /*itt ez,nem?*/
  color: black;
  background-color: #f9f9f9;
  line-height: 1.1em;

Vagy rosszul közelítem meg? Ha css-ben kell variálni akkor azt szerver oldalon kell,nem? FlamingClaw 2010. szeptember 11., 22:03 (UTC)

Sting Szia. Nem tudom, hogy ez bug, vagy sem, de ahogy a közösségi portálra kattintottam, beadta a .chr kiterjesztés lapját. Ez most helyes jelenség e, vagy csak helytelen linkelés végeredménye? FlamingClaw 2011. március 6., 18:03 (CET)