.tpu

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Bevezető[szerkesztés]

A .tpu (Turbo Pascal Unit) kiterjesztés a Turbo Pascal 4.0-s verziótól kezdődően került be a nyelvbe. A lefordított .pas forrásfájl végeredményeként jön létre, melyben eljárásokat és függvényeket, új típusokat, objektumokat, rekordokat, változókat, konstansokat helyezhetünk el. A unit (programegység) bevezetése tette lehetővé a moduláris programozás megvalósítását Turbo Pascal nyelven. Az elkészített unitot a főprogramban és másik unitban is meghívhatjuk. A unit önmagában nem futtatható állomány.

Unit felépítése[szerkesztés]

Az alábbi példakód egy unit felépítését demonstrálja.

Unit unit01; {fejléc}
Interface {kapcsolódási felület, globális deklarációs rész}
 Procedure HelloWorld;
Implementation {implementáció: a deklarált eljárások és függvények megvalósítása}
 Procedure HelloWorld;
  Begin
    WriteLn('Hello World From unit01.');
  End;
Begin  {inicializációs rész}
End.

Az interface rész konstans-, változó- és típusdefiníciókat tartalmazhat, valamint eljárások és függvények deklarációját (vagyis fejrészét). Ezek az elemek lesznek kívülről elérhetők. Az implementation rész tartalmazza a deklarált eljárások és függvények megvalósítását, valamint az ezekhez esetleg szükséges további konstans-, változó- és típusdefiníciókat, függvényeket és eljárásokat – ezek a unit lokális objektumai, kívülről nem érhetőek el.

Az inicializációs rész opcionális, a Pascal futtatókörnyezet még a főprogram elindulása előtt lefuttatja, változók inicializálására, fájlok megnyitására vagy hasonló előkészületekre lehet alkalmas.

Unit beépítése a pascal programba[szerkesztés]

A főprogram az alábbiak szerint alakul.

Program MainProg01;
Uses unit01;
Begin
  HelloWorld;
End.

Meg kell jegyezni, hogy a unit01.tpu fájlnak ugyanabban a mappában kell lennie ahol a főprogram van.