Buborékrendezés (algoritmus)

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A buborékrendezés egy egyszerű rendezési algoritmus. Nevét onnan kapta, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy a pezsgőspohárban szállnak felfelé a buborékok, a rendezés során is minden egyes menetben a fennmaradó elemek közül a legnagyobbat "áramoltatjuk fel" a tömbszelet végére, tetejére. A rendezés során a tömb fennmaradó - még nem rendezett - részén végighaladva az egymás utáni szomszédos elemeket összehasonlítjuk, és ha szükséges megcseréljük őket, hogy közülük mindig a nagyobb helyezkedjen el feljebb; ezt a műveletet aztán a tömbön feljebb lépve addig ismételjük, amíg a fennmaradó rész végéhez nem érünk. A műveletsor végén a rendezetlen rész tetejére mindig a legnagyobb érték kerül majd fel, amelyet a következő menetben már nem veszünk figyelembe. A ciklust egészen addig ismételjük a fennmaradó - egyre kisebb - halmazon, amíg már csak egyetlen elem marad ebben, amely ebben az esetben a halmaz legkisebb eleme lesz, miközben a tömb fennmaradó része az összes nála nagyobb elemet fogja tartalmazni, növekvő sorrendben.

Az algoritmus műveletigénye a tömb méretének négyzetével arányos, ezért nagy tömböknél nem javasolt a használata, mert rendkívül lassú futáshoz vezet. Ilyen esetekre a gyorsrendezés vagy az összefésülő rendezés használata ajánlott. A minimumkiválasztásos és a beszúrásos rendezések általában hatékonyabbak a buborékrendezésnél.

C példa:

  void bubble( int [] arr, int size ) {
   int i;
   int j;
   int tmp;
   for (i=size-1; 0<i; --i) {
     for (j=0; j < i; ++j) {
      if (a[j]>a[j+1]) {
        // csere
        tmp=a[j];
        a[j]=a[j+1];
        a[j+1]=tmp;
      }
     }
   }
  }

Az algoritmus javítható, ha megfigyeljük, hogy a külső ciklusnak csak akkor érdemes tovább futnia, ha a belső ciklusban volt csere. Erre bevezethetünk egy logikai változót, így a javított algoritmus a következőképpen néz ki:

  void bubble( int [] arr, int size ) {
   int i;
   int j;
   int tmp;
   bool csere=true;
   for (i=size-1; 0<i && csere; --i) {
     csere=false; 
     for (j=0; j < i; ++j) {
      if (a[j]>a[j+1]) {
        // csere
        tmp=a[j];
        a[j]=a[j+1];
        a[j+1]=tmp;
        csere=true; // ha volt csere, a változót igazra állítjuk
      }
     }
   }
  }

Egy másik javítási módszer lehet, ha megjegyezzük egy adott ciklusban az utolsó cserélt elem pozícióját, és legközelebb már csak addig megyünk a ciklusban. Erre a célra vezessük be az uj_i nevű változót! A kapott algoritmus:

  void bubble( int [] arr, int size ) {
   int tmp;
   int i = size - 1;
   int uj_i;
   while (i >= 1) {
     uj_i = 0;
     for (int j = 0; j < i; j++) {
      if (a[j] > a[j + 1]) {
        // csere
        tmp = a[j];
        a[j] = a[j + 1];
        a[j + 1] = tmp;
        uj_i = j;
       }
     }
     i = uj_i;
    }  
  }

Látható, hogy a kódban az i változó jelzi azt, hogy meddig megyünk, és minden ciklus végén frissítjük ezt a változót az uj_i értékével.