Erősen típusos

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Egy programozási nyelvet akkor tekintünk erősen típusosnak, ha a változók tartalmának és kifejezések eredményének típusa nem vagy csak igen szigorú ellenőrzések mellett alakítható vagy értelmezhető át. Például egy erősen típusos nyelvben egy bájtokat vagy karaktereket tartalmazó tömb nem értelmezhető át közvetlenül karakterfüzérré típusbujtatással és nem adható át utóbbi típusú paramétert váró eljárásnak előzetes és kifejezett átalakítás nélkül. Hasonló módon egy előjeles egész típusú mező sem értelmezhető át rövidebb hosszúságú előjeles egésszé, vagy akár azonos hosszúságú, de előjel nélküli egésszé, mert ez bizonyos esetekben az adatok helytelen értelmezését okozhatná.

Az erős típusosság előnye, hogy biztosítja a feldolgozás során a memóriában tárolt adatok értelmének megőrzését, és megnehezíti vagy kizárja az adatok téves értelmezését, tárolását és feldolgozását. Hátránya, hogy a típusátalakítások a programozó részéről az eltérő típusok közötti explicit konverzió szándékát jelzó külön kód írását, a nyelv részéről pedig erre a célra külön függvények biztosítását igényelik. Az explicit átalakításokat végző kódok és hívások növelik a fejlesztési időt és a futási időt, és olyan technikai részekkel bővítik a forráskódot, amik nem tartoznak az algoritmus lényegéhez. Emiatt kevésbé áttekinthetővé, terjengősebbé, és nehezebben változtathatóvá válik a kód.

Erősen típusos nyelvek például az C# és a Pascal eredeti változata. Minden erősen típusos nyelv egyben típusbiztos is, de ez fordítva nem igaz: a modern dinamikus nyelvek legtöbbje például típusbiztos, de nem erősen, hanem lazán típusos.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikipedia szócikk