Kódlap

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A kódlap (Code Page) megmondja, hogy a kódolásban résztvevő jelkombinációkhoz milyen karakter tartozik. A számítógépeknél, és a hozzájuk tarozó I/O egységeknél a karakterek kódolása általában meghatározott számú (legtöbbször 6..8) biten történik. Egy adott kódlap egy táblázaton keresztül definiálja, hogy egy-egy bitkombinációhoz (vagy azok decimális vagy hexa megfelelőjéhez) mely megjeleníthető vagy bevihető karakter tartozik. A kódlapok gyakorta tartalmaznak ún. nem megjeleníthető, vezérlő kódokat is, melyeket vezérlő karaktereknek is nevezhetünk.

Az egymástól gyakran igen eltérő kódlapokra a neveiken keresztül hivatkozhatunk. Közismert a 8 bites - mára már elavult - EBCDIC, illetve a 7 bites - széleskörűen elterjedt - ASCII kódlap. Utóbbi 8 bitesre kiegészített változataival kódlapok sokasága jelent meg a számítástechnika elmúlt évtizedeiben. Emlékezhetünk még az CP437 kódlapból származó CP852-re, vagy pl. a Windows ANSI kódlapjai közül a Windows-1250-re, melyek a szövegek magyar ékezesítését lettek volna hivatottak biztosítani.

Ma a fejlődés az egységesnek igérkező Unicode irányába tart, melynek 8 bites csomagokká kódolt változatát, az UTF-8-at már a legtöbb rendszer támogatja. Megjegyezendő, hogy maga az UTF-8 nem kódlap(!), hanem az Unicode kódlapot használó kódábrázolási eljárás, melyben a gyakorlatilag 21 bites kódokat igyekeznek minél hatékonyabban bájtsorozattá konvertálni. Amennyiben ez a rövidítés kódlapként jelenne meg, akkor mind a kettőt (Unicode kódlap és a kódoló algoritmus) kell érteni alatta.