Kivétel

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Bevezető[szerkesztés]

A kivétel olyan esemény, szélsőséges eset, amelyre fel kell készíteni a programot az algoritmus írásakor. A kivétel előfordulhat hiba vagy speciális, ritkán bekövetkezhető esemény esetén. Egy részét szemantikai hibák váltják ki. Operációs rendszer szinten a kivételkezelést a megszakítási rendszer végzi. Kiírja, ha hiba történt és kivágja a programot. Kivételkezeléskor az a cél, hogy az esemény kezelését át kell venni a rendszertől.


A kivételes események megoldására többféle módszer is létezik a nyelvekben.

  • Plusz paraméterekkel jelzi a program, hogy milyen speciális esemény következett be. Ebben az esetben rengeteg paraméterre van szükség, és nem kezeli le a hibát, csak jelzi azt, például Pascal.
  • Minden speciális esemény bekövetkezésére elágazást építünk be a programba. A legtöbb esetben a rengeteg lehetséges elágazás miatt nem valósítható meg.
  • Az eljárásorientált nyelvekben, de az informatika más táján is a PL/1 és az Ada filozófiájú kivételkezelő jelenik meg, például adatbázis kezelésnél az Ada filozófia. Erre rakódik rá az objektumorientált nyelvek kivételkezelése.

A kivételkezelés[szerkesztés]

A kivételkezelés az a tevékenység, amit a program végez, ha kivétel történik, a kivételkezelő pedig az a programrész, amely elindul, ha speciális esemény következik be.