MS-DOS

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az MS-DOS a Microsoft első operációs rendszere. A DOS lemezkezelő rendszert jelent, mivel ez volt az első változatok elsődleges feladata. A 80-as 90-es években széleskörűen elterjedt volt, azóta a grafikus felületű operációs rendszerek a legtöbb helyről kiszorították.

Az MS-DOS a 90-es évek végéig lépést tartott a hardverek fejlődésével, az újabb változatok és kiegészítőik valamilyen módon mindig támogatták a nagyobb merevlemezeket és memóriákat, a megjelenő optikai meghajtókat, és hálózati lehetőségeket.

Rengeteg felhasználói, fejlesztői-, és játékprogram készült alá, amik a mai rendszereken leginkább valamilyen emulációs környezetben (DosBox, QEmu) futtathatók.

A mai Windows-okban található parancssor (cmd.exe) egyfajta kompatibilitást ad az MS-DOS-szal. Több ma is élő sajátosság (kiterjesztés hossza, meghajtók betűjele) a DOS lehetőségeiből adódik.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A rendszer a felhasználók számára parancssoros felületet nyújt. A beépített néhány parancson túl további lehetőségei (a legtöbbször \DOS könyvtárban található) segédprogramok futtatásával érhetők el.

Az MS-DOS lehetőséget nyújt fájlok kezelésére, futtatására, egyszerű parancsfájlok (script) készítésére. A programok karakteres be- és kimenete összekapcsolható, átirányítható. Támogatja a környezeti változók kezelését.

A tárolási egységeket (floppy, merevlemez, partíció, később optikai lemez, memória, hálózati meghajtó) nagybetűkkel címkézi (A:, C:, ... stb). A meghajtókon belül a fájlok könyvtárszerkezetben helyezkednek el. Fájlrendszere a FAT. A fájlok és könyvtárak neve kezdetben legfeljebb 8 karakter, és 3 kiterjesztés karakter lehetett, a kis-nagybetűk megkülönböztetése nélkül.

Alapvetően egy felhasználós, egy feladatos rendszer, de lehetőséget ad futás után memóriában maradó (rezidens) programok indítására.

Háromféle programot tud futtatni. A .bat fájlokat parancsfájlként értelmezi a COMMAND.COM; a .com kiterjesztésű bináris fájlok tetszőleges (16-tal osztható) memóriacímre betöltve közvetlenül futtathatók, az .exe kiterjesztésű bináris fájlok (MZ, NE) pedig a fejlécükben lévő áthelyezési táblázatban hordozzák azt az információt, hogy a betöltőprogram milyen módosításokat kell végezzen a memóriába betöltött programon futtatás előtt. A bináris programok az MS-DOS funkcióit a 21h sorszámú szoftver megszakításon keresztül érhetik el.

Fontosabb parancsok[szerkesztés]

  • CD - aktív könyvtár váltása
  • DIR - könyvtár tartalmának lekérdezése
  • COPY - fájl másolása
  • DEL - fájl törlése
  • SET - körynezeti változó értékének megadása
  • <fájlnév> - fájl futtatása