Merevlemez

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A merevlemez a mai számítógépek egyik legelterjedtebb adattárolási eszköze. Egymással párhuzamos, mágnesezhető anyaggal bevont korongokon tárolja az adatokat, melyeket a korongok között elhelyezkedő fejek írnak és olvasnak le. Winchester-ként, vagy (hasonló eszközökkel összefoglalva) háttértárként is szokták nevezni.

A merevlemez komoly tárolókapacitása és gyors elérési sebessége miatt vált népszerűvé. A komplett számítógépek és laptopok legtöbb esetben beépített (beszerelt) merevlemezzel együtt kerülnek árusításra.

Legfontosabb paraméterük a kapacitás. Ez a lemezen tárolható adatmennyisséget fejezi ki. Manapság gigabájtban mérik. Fontos szerepe lehet még az átviteli sebességnek is, ami a lemezről másodpercenként felolvasható adat mennyiségét mutatja. Valódi helyzetben ez több tényezőtől függ, a lemez forgási sebessége, a korongok száma, a fej sugárirányú mozgási sebessége (sáv váltási ideje), az alkalmazott csatoló típusa, valamint a beépített gyorsítótár mérete is hatással van rá. Ezen felül a teljesítményt a lemezen található partíciók, fájlrendszerek, a töredezettség, és a használt operációs rendszer jellemzői is befolyásolják.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikipédia Merevlemez