Microsoft Office

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Microsoft Office a Microsoft egyik legnépszerűbb programcsomagja. A csomag általánosan használható szövegszerkesztő, táblázatkezelő és más alkalmazásokat tartalmaz, szerte a világon rengetegen használják. A termék hosszú múltra tekint vissza, az első változatok az 1990-es évek elején jelentek meg. Egyes verziói többé-kevésbé egybeesnek a Windows változatainak kiadásával.

Az Office csomag legfontosabb részei[szerkesztés]

Változatok[szerkesztés]

Az Office programcsomagnak számtalan változata létezik, és létezett. Kiadásai közül ismertebbek a 3.0, 4.0, 7.0 (95), 8.0 (97), 9.0 (2000), 10.0 (XP) 11.0 (2003), 12.0 (2007), és a 14.0 (2010) számúak. A Windows rendszer mellett az Office-nak OSX-re készült változatai is elkészültek. A termék többféle konstrukcióban vásárolható, létezik dobozos, OEM változat, vásárolhatók különféle Home, Student, Standard, Professional összeállítások. Az Office csomagok szinte mindegyike pénzbe kerül. Kivételt a dokumentumok módosítására nem alkalmas, ún. Viewer programok jelentenek.

Programozás[szerkesztés]

Az Office csomag dokumentumaiban elhelyezhetők Visual Basic for Applications (VBA) programnyelven készült programrészek. A nyelv a Visual Basichez hasonló, kiegészítve a megfelelő szöveges- táblázat- vagy adatbáziskezelő osztályokkal. Segítségével akár grafikus felületű alkalmazások is készíthetők.

Helyettesítés[szerkesztés]

Az irodai programcsomagok terén a Microsoft Office sokáig lényegében egyeduralkodónak számított, de napjainkban több, hasonló szolgáltatásokat nyújtó csomag is elérhető. Ezek közé tartozik például a nyílt forrású KOffice és OpenOffice, illetve az interneten elérhető Google Docs.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Office Wikipédia lap

Office weboldal