MySQL

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A MySQL egy relációs adatbázis kezelő rendszer (RDBMS), amely szerverként fut és többfelhasználós elérést tesz lehetővé.

A szoftver forráskódja elérhető a GNU General Public License alatt. A MySQL tulajdonosa és szponzora a svéd MySQL AB, amelynek a tulajdonosa a Sun Microsystems. Mivel azonban a Sun már az Oracle tulajdonában van, ezért tulajdonképpen a MySQL valós tulajdonosa az Oracle.

Felhasználása[szerkesztés]

A MySQL kettős licenszelési modellt alkalmaz. A termék elérhető GNU General Public License feltételei mellett ingyenesen, valamint a MySql AB által meghatározott hagyományos, fizetős konstrukcióban is.

Az ingyenes licenszelési feltételek, valamint az ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazások számára biztosított speciális feltételek (SUN FOSS Exception) következtében a MySQL rendkívül népszerű az ingyenes vagy olcsó tárhelyszolgáltatók (például atw.hu, freeweb.hu) és a nyílt forráskódú projektek (például WordPress, phpBB, Drupal) körében.

MySQL-t nagy teljesítménye, egyszerű üzemeltetése miatt több jelentős webes projektben is használják, mint például a Wikipedia, a Google AdSense és a Facebook.

Lásd még[szerkesztés]

SQL