Objektum

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az objektum az objektumorientált programozás egyik alapeleme. Az objektumokat általában információt hordozó, és azokkal műveleteket vagy számításokat elvégezni képes egységként fogjuk fel.

A programozási feladat terében egy elemnek, vagy összetevőnek felel meg, míg számítógépes reprezentációja egy összefüggő adatterületként, és a területet kezelő alprogramok halmazaként képzelhető el.

Alapvető használat[szerkesztés]

A tárolt információk bizonyos nyelveknél mezőkön, más néven adattagokon (field), illetve jellemzőkön (property) keresztül érhetők el, vagy módosíthatók. A műveletek is változtathatnak a tárolt információkon. Elnevezésük általában metódus (method), vagy tagfüggvény (member function).

A legtöbb objektum-orientált nyelvben a tagok csak bizonyos korlátozásokkal érhetők el. Lehetnek olyanok, amit csak az osztály tagjai érhetnek el, olyanok, amiket az osztály leszármazottjai használhatnak, és olyanok is, amik a program bármely részéről hivatkozhatók.

Általánosan gyakorlat, hogy az objektum más objektumok címeit tárolja. Ilyenkor a műveleteiben használhatók a többi objektum látható műveletei is, a működést azok használatán keresztül érhetjük el.

Létrehozás, felszámolás[szerkesztés]

Az objektumok a legtöbb programozási nyelvben egy osztály elemeként jelennek meg. Bizonyos nyelvek lehetővé teszik, hogy az objektumok lokális változóként viselkedjenek, más nyelveknél a használni kívánt objektumokat allokálni (létrehozni) kell. Ezt legtöbb esetben a new kulcsszóval tehetjük meg. Az így létrehozott objektumok addig használhatók, amíg felszámolásra nem kerülnek. Ez bizonyos nyelveknél a programozó feladata, másoknál a hulladékgyűjtő algoritmusé.

Példák[szerkesztés]

Példa objektum használatára Java nyelven:

  // objektum létrehozása
  JComboBox combo = new JComboBox(); 

  // művelet használata
  combo.addItem( "Igen" );      
  combo.addItem( "Nem" );

  // mező módosítása setter művelettel
  combo.setActionCommand( "combo" ); 

  // másik objektumra hivatkozás beállítása setterrel
  combo.setPreferredSize( new Dimension( 100, 24 ) );

  // hivatkozott objektum címének lekérése getterrel
  Dimension pref = combo.getPreferredSize();