Operátor

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A programozási nyelvekben jellemzően azokat a nem-szöveges szimbólumokat nevezzük operátoroknak, amik valmilyen műveletet írnak le. Leggyakrabban az alapvető algebrai, (+,-,*,/) relációs (<, >, <=, >=) és logikai (&&, ||, !) jelek tartoznak ide, de számos nyelv további operátorokat is definiál.

Az alaptípusokra az operátorok többnyire az általános értelmezésnek megfelelően viselkednek, de egyre több nyelv ad lehetőséget ezek ún. felüldefiniálására (vagy túlterhelésére, angolul overload). Ezzel a módszerrel az operátoroknak egyes típusok esetén eltérő jelentést adhatunk.

Bár az operátor kifejezést elsősorban a nem-szöveges műveletek esetén használjuk, némely nyelvnél egyes kulcsszavak is operátorként szerepelnek. Ilyen például a Pascal-ban az and, div, vagy Java-ban az instanceof kulcsszó.

Az operátorokat megkülönböztethetjük argumentumaik száma (1, 2, esetleg több), illetve az operátor és az operandus elhelyezkedése (prefix, postfix, infix) szerint.

Az operátorokat tartalmazó kifejezések egyértelműsége érdekében az elvégzési sorrendejiket (a matematikához hasonlóan) a programozási nyelv szabályai rögzítik. Az ettől való eltérést zárójelezéssel jelöljük.

Külső hivatkozások[szerkesztés]