PC

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Personal Computer vagyis a "személyi számítógép" kifejezás rövidítése. A mikroprocesszorok terjedését követően, a játékgépek sikerén felbuzdulva az IBM elhatározta hogy létrehozza a saját mikroprocesszor alapú megoldását. Bár eredetileg az IBM csak egy intelligens terminál feladatának ellátására szánta ezt a terméket, de a sikeressége lényegesen túlnőtt az eredeti szándékokon.

Az eredeti IBM PC konstrukciója és piaci megjelenése alapvetően ennek az IBM féle elképzelésnek köszönhető. Számos kompromisszummal született az eredeti IBM PC, mivel nem is volt cél az igazi multifunkciós, teljes értékű számítógép létrehozása, hiszen az IBM akkori szemlélete szerint a nagygépekkel (pl. a 360 és 370 sorozat gépeivel) nem vehette fel a versenyt, az IBM pedig még nem ismerte fel a számítástechnika trendváltását. Az IBM és a vezető informatikai gyártók szemléletváltásában nagy szerepe volt a PC hatalmas sikerének. A siker lehetséges okai, hogy a másik favorit, a korábban indult nagy sikerű cég, az Apple gépe zárt rendszer volt, az IBM pedig egy fogalomnak számított a számítástechnikában, a minőség és a megbízhatóság jelzője kapcsolódott ehhez a névhez.

Mivel az IBM nem gondolt valódi üzleti alternatívaként a PC-re, így létrehozásakor nagyfokú szabadságot adott a terméknek, pl. nem zárt belső rendszeréből biztosította hozzá a HW és SW elemeket. Nem csak a hardver komponensek voltak a szabad piacról beszerezhetőek, de a műszaki leírások is nyilvánosak voltak és a gyártási jogokat is átadták külső szereplőknek. A PC processzorának az Intel 8088-asát választották.

A PC szoftver ellátását is külső partnerrel, a Microsofttal oldották meg, belső kapacitás hiányában. Így a PC eredeti operácios rendszere az MS DOS lett, ami a CP/M mikroszámítógépes "operációs" rendszer átdolgozásával készítettek. A siker másik oka talán a CP/M és az Intel 8088 öröksége. Csekély munkával lehetett a CP/M-re írt nagy számú sikeres programot portolni erre az új gépre.

Részletesen a PC-ről: [1]