QBasic

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A QBasic egy IDE és értelmező a BASIC programozási nyelv egyik változatához, ami a QuickBASIC-en alapszik. A bevitt kódot az IDE egy köztes kódra fordítja, és ezt rögtön tudja is értelmezni az IDE-n belül. Nagyjából az összes DOS és Windows verzió alatt képes futni, vagy akár DOSBox/DOSEMU alatt is Linux-on vagy FreeBSD-n. A maga idejében nagyon korszerűnek számított az IDE-je a debuggerrel és olyan képességekkel, mint a menet közbeni kifejezés-értékelés és kódmódosítás.

Ugyanúgy, mint a QuickBASIC - ellentétben a Microsoft BASIC előző verzióival - a QBasic egy struktúrált programozási nyelv, támogatja a szubrutinokat és while ciklusokat. Sorszámozás is használható benne, de csak a BASIC nyelvekkel való kompatibilitása miatt, a feltétel nélküli ugrásokhoz inkább a címkék használata javallott. Támogatja a felhasználó által definiált típusokat, és néhány primitív típust is definiál a számok és szövegek tárolására.

Történelem[szerkesztés]

A QBasic a GW-BASIC leváltása végett született. A QuickBASIC 4.5-ön alapult, viszont fordító és linker nélkül adták. Az 1.0-át az MS-DOS 5.0-ba és afölött tették be. Megtalálható a Windows 95-ben, a Windows NT 3.x-ben és a Window NT 4.0-ban is. Az IBM újrafordította és a PC-DOS 5.x-szel és az OS/2 2.0 és afölötti verzióival adta. A QBasic 1.1 az MS-DOS 6.x-szel érkezett, és az EDIT nélkül a Windows 95-ben, Windows 98-ban és Windows Me-ban is megtalálható. A Windows 2000-től a Microsoft többé nem tette be az operációs rendszerébe. (Igaz, hogy néhány lokalizált változatban még mindig megtalálható a Windows 2000-ben és a Windows XP-ben.)

A QBasic (avagy az MS-DOS Editor) visszafele kompatibilis a DOS kiadásokkal, a legelső verzió a DOS 3.20 amivel képes együttműködni. Az MS-DOS 7-ig bezárólag az MS-DOS Editor függött a QBasic-től. Az "edit.com" program csak annyit tett, hogy a QBasic-et elindította editor módban, amit úgy is megtehettünk, hogy a QBASIC.EXE-t a /EDIT kapcsolóval indítottuk.

Példák[szerkesztés]

Hello, World! program[szerkesztés]

PRINT "Hello, World!"
END