QuickBASIC

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Microsoft QuickBASIC (avagy QB vagy helytelenül "QBasic", ami valójában egy másik rendszer) egy Integrált Fejlesztői Környezet (IDE) és fordító a Microsoft által fejlesztett BASIC programozási nyelvhez. Főleg DOS alatt futott, de közben volt egy rövid pályafutása Mac OS alatt is. Az alapja a GW-BASIC volt, de bővítette azt felhasználói típusokkal, fejlesztette a programozási struktúrákat, jobb grafikával és lemezkezeléssel bírt, és az interpreter mellett egy fordítót is tartalmazott.

Történelem[szerkesztés]

Az első verziót 1985. augusztus 18-án adták ki egy 5.25" 360kB-os floppy lemezen. A 2.0-és és későbbi verziók már tartalmaztak egy Integrált Fejlesztői Környezetet, aminek segítségével a felhasználók közvetlenül szerkeszthették a forráskódot a képernyőn.

Igaz, hogy a sorok számozását még támogatta, de ezek használata opcionális volt. A feltétel nélküli ugrások címkékkel is működtek. A későbbi verziók újabb vezérlési szerkezeteket is tudtak értelmezni, mint például több soros feltételeket és ciklus-blokkokat.

A Microsoft "PC BASIC Compiler" segítségével DOS-os futtatható állományokat is létre lehetett hozni. A 4.0-ás verziótól kezdve, a szerkesztő olyan interpreter-t tartalmazott, ami engedte, hogy úgy futtassuk a programunkat, hogy nem kellett elhagyni a felületet. Így az interpreter a program hibakeresésénél lett használatos, mielőtt még futtatható állomány készült volna belőle. Sajnos volt egy-két különbség az értelmezett és a gépi kódra lefordított program között, tehát ha egy program jól futott interpreterrel, az nem jelentette azt, hogy a gépi kódra fordítás után is ugyanígy működött volna. Ha egyáltalán sikerült lefordítani.

Az utolsó verzió a 4.5-ös volt 1988-ban, bár ettől függetlenül a Microsoft BASIC Professional Development System (PDS) fejlesztése tovább folyt, míg végül 1990. októberében kiadták az utolsót, a 7.1-es verziót.

A QuickBASIC 4.5 egy kisebb részét - amit QBasic-nek hívtak - már az MS-DOS 5-tel és későbbi verzióival együtt adták. A GW-BASIC lecserélése végett tették be.

Jelen[szerkesztés]

A QuickBASIC-et néhány iskolában használják, általában a programozás bevezetésenél. Létezik egy nem hivatalos hobbi programozó közösség is, akik a fordítót játékok, GUI-k és felhasználó programok írásához használják.

Manapság a programozók gyakran használnak DOS emulátorokat, mint például a DOSBox, hogy QuickBASIC programokat tudjanak futtatni pl. Linuxon és olyan modern hardware-eken, amiket már nem támogat a fordító.

A QuickBASIC 4.5 jelenleg is letölthető MSDN előfizetők számára.