Típusos nyelv

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Típusos nyelvnek nevezzük azokat a programnyelveket, ahol az egyes változók, kifejezések, paraméterek ún. típussal rendelkeznek, amik meghatározzák az azokon végezhető műveletek körét. Az adatok típusa jellemzően a programkódban explicit megjelenik, a programozó feladata, hogy rögzítse azokat.

Történelmileg a típus az Objektum-orientált nyelvek osztály fogalmának előfutáraként tekinthető. Nagyjából meghatározza a tárolt adat jellegét, és korlátozza az adattal/adaton végezhető műveletek számát.

A mai programozási nyelvek jó része valamilyen formában használja, vagy ismeri a típus fogalmát. A programnyelvek a korai erősen típusos értelmezéshez képest (pl.Pascal, Lisp) a lazább típusosság (pl. C, Ada), az objektum-orientált szemlélet (pl. C++, Java) vagy a dinamikus típusok (pl. PHP, JavaScript) irányába mozdultak el. Ez utóbbiak hátrányai (nagyobb erőforrás-igény, kevesebb ellenőrzési lehetőség fordításkor) többnyire kisebb súllyal esnek latba, mint az újabb eszközök sokrétű és kényelmes lehetőségei.

Példák[szerkesztés]

Pascal változó- és típusdeklaráció

var i: Integer; {az i változó egész típusú}
type Days = (Sun, Mon, Tue, Wed, Thu, Fri, Sat); {a hét napjainak típusa}