Vita:Programozási nyelvek listája

Innen: Programozás Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Bocsi, de az alábbi észrevételeim lennének:

  1. Nem értem, hogy miért van két szócikk a programozási nyelvekről, az egyik a jelenlegi (Programozási nyelvek listája), a másik a Kezdőlapról is elérhető (Programozási nyelvek). Véleményem szerint frissítési anomáliákat okozhat ez a kettéválasztás. Azaz, ha valaki az egyiket módosítja, akkor a másik még marad a régi.
  2. Szerintem meg kellene vitatnunk, hogy az összes létező programozási nyelvet feltüntetjük-e, vagy ha nem, akkor milyen szempontok szerint kellene szelektálnunk, és így bizonyos nyelvek külön listába kerülnének. Gondolok itt a régi, mára már alig használt, vagy feledésbe ment nyelvekre (ALGOL, COBOL itt nincs, de FORTRAN van), illetve a leíró nyelvekre (pl. a CSS itt megemlítésre kerül, de a HTML vagy az XML nem).

Várom véleményeiteket. Tcs52 2010. július 31., 20:00 (UTC)

Az egyik (ez) a kézzel szerkesztett lista, a másik meg a kategórialista. Utóbbi előnye, hogy automatikusan frissül, és az összes címszó benne van aminek a végén fel lett vive a programozási nyelvek kategória - viszont ez a hátrány is, ti. hogy a még nem létező címszavak nem kerülhetnek bele. Ebben a listában viszont fel lehet vinni nyelveket anélkül is, hogy megírnád mögé a címszót, és akkor az megjelenik a hiányzó címszavak listájában (ami szintén a nyitóoldalról érhető el), amit valószínűleg valaki előbb-utóbbi létrehoz. Szóval ezzel a lappal indultunk, és ez valahol továbbra is jogos, hogy legyen, viszont mivel már elég sok nyelvről van címszó, ezért a nyitóoldalról még a kategóriaoldal van linkelve. Remélem ez megmagyarázza a dolgokat.

Ezekenek a listáknak egyébként a felsorolás a céljuk, tehát igen, minden nyelv ide tartozik és belekerülhet, függetlenül attól, hogy milyen elavult, régi, vagy éppen csak niché nyelv. Sting 2010. augusztus 2., 00:02 (UTC)

Köszönöm a tájékoztatást. Még kérdésések számomra, hogy miként lehetne felsorolni az egyes nyelvek nyelvjárásait, implementációit, melyeknek külön elnevezésük van. Gondolok én itt pl. a Pascal-ra, amelynek létezik a Wirth által definiált alapváltozata, és a sok megvalósítás közül pl. a közismert Turbo Pascal, illetve Free Pascal. Utóbbi implementálja a Delphi Object Pascal elnevezésű programnyelvét is, ám pl. a Delphi itt még külön nyelvként lett feltüntetve (a .DFM-ek miatt ez részben jogos is). Remélem későbbiekben majd letisztulnak a dolgok. Tcs52 2010. augusztus 2., 12:36 (UTC)

Ha jelentős az eltérés a nyelvjárások között, ill. esetleg egy egész termék vagy termékcsalád épül köré/rá, akkor nyilván lehet új címszóba szedni. Ugyanakkor ha nincsenek különösebben nagy különbségek az egyes nyelvárások között és nincs túl sok írnivalód a konkrét nyelvjárásokról, ill. nincs már eleve N darab másik nyelvjárásának külön címszava, akkor nyilván nem érdemes külön címszóba szedni. Ilyenkor praktikus a főcímszón belül létrehozni neki egy alfejezetet, és kifejteni, megemlíteni pár mondatban az adott nyelvjárás sajátosságait. De igazából majdnem mindegy, mert ha rendesen keresztlinkelve van a wiki, akkor úgyis megtalálható minden releváns infó benne, függetlenül attól, hány címszóra van szétdoba. Csak a kétmondatos címszavaknak nincs túl sok értelme (kivéve ha csak nem kifejezetten egyedi fogalmat takarnak persze). Sting 2010. augusztus 2., 15:00 (UTC)

Szerencsés lenne egy "leíró nyelvek listája" vagy hasonló összefoglaló szócikk, amelybe

  • HTML, XHTML
  • TeX / LaTeX
  • Verilog, VHDL
  • ...
  • ...

mehetnének. Ezek ugyanis nem programnyelvek, nem futnak valami processzorban, hanem fordításkor kifejtődnek és a végeredménye kerül tárolásra.